Etusivu
 Ajankohtaista
 Kyläyhdistys
 Sijainti
 Palaute ja toiveet

 Kylätalo Ventola ja Kirkko
 Untamontie 79, 23800, Laitila  Päivitetty: 10.4.2024
 (C) Unmalan kylä ry 2010-

Untamalan talonpoikaismuseo

Untamalan kyläraitin varrella, aivan kyläraitissa kiinni on vanha 1700-luvulta peräisin oleva Sarkin talonpoikaistalo. Sarkin rakennus on rakennettu viimeisen kylässä riehuneen suuren tulipalon jälkeen 1700-luvun lopussa ja se on siten Untamalan vanhin talo. Talo toimii nykyisin museona ja siellä vaalitaan kylän talonpoikaista historiaa.
Talo on ns. paritupatyyppinen eli siinä on toisessa päässä rakennusta sali ja toisessa päässä tupa sekä keskellä peräkamari ja eteinen eli porsto. Sali on talon vanhin osa, tupa ja kamari on ilmeisesti joskus purettu ja rakennettu sitten uudestaan. Sarkin taloa on myös jossakin vaiheessa korotettu lisäämällä seinien yläosaan pari hirsikerrosta. Talon läpi johtaa kapea klinkka kyläraitille. Klinkan ja ns. susioven lisäksi talon erikoisuuksiin kuuluvat puukehikon päälle rakennettu tuvan uuni, erikoiset kerrossängyt sekä portaiden asemasta talon edustalla oleva paasiladelma.
Untamalalaisen talonpojan arkeen liittyneistä erityispiirteistä aiempina vuosisatoina mainittakoon työjuhtina käytetyt härät, puuesineiden lähes teollinen valmistus, pellavan- ja kessunviljely sekä puukengät. Museossa on esillä runsaasti kylän talonpoikaiseen arkeen liittynyttä esineistöä niin maanviljelyksen, kodinhoidon kuin puuesineiden valmistuksen osalta.

Museo on auki kesäviikonloppuisin sekä erikseen sovittaessa.